Rosacea of couperose

Een gezonde rode blos met rode aderen is het begin van een ernstig huidprobleem...

Een rode blos die maar niet verdwijnt kan het begin stadium zijn van couperose met gevolg rosacea.

Het is een huidprobleem dat ernstige vormen kan aannemen. Helaas wordt het vaak niet herkend of erkend als een huidprobleem. Rosacea begint heel onschuldig en wordt zelfs gezien als een gezonde blos op de wangen. Mannen en vrouwen vanaf 30 jaar met een lichte huid krijgen te maken met deze huidaandoening. Maar hier ontstaat en verschuiving. De symptomen treden nu al op jongere leeftijd op. Dit komt omdat Nederland een brommer en fietsland is en onze jeugd al op zeer jonge leeftijd beginnen alcohol en roken.   


Onze huid, is een complex en dynamisch orgaan, dat ons beschermt voor invloeden van buitenaf en zorgt ervoor dat we uniek zijn. Je begrijpt dat de huid constant in een verdedigende staat verkeerd. Maar hoe komt het dan dat je toch nog geconfronteerd wordt met huidproblemen. Zoals eczeem, rosacea, psoriasis, droge huid en snelle veroudering.


Onze huid is een levend orgaan dat voortdurend nieuwe huidcellen aanmaakt. Hoewel de meeste dode huidcellen vanzelf loslaten of met een simpele wasbeurt verdwijnen, blijft een deel ervan aan het huidoppervlak kleven. lees meer..........

 


Melasma is ook bekend als chloasma of het zwangerschapsmasker

Bij melasma maken de pigmentcellen in je huid meer kleur aan dan normaal. Ze draaien  overuren. Verschillende dingen kunnen ervoor zorgen dat deze cellen meer kleur maken bij melasma. Bij melasma zijn het de hormonen, die de overproductie van pigment activeren. Zij regelen de verwerking en allerlei fysiologische processen en reguleren stoffen in je lichaam. Zo hebben ze ook invloed op het stofje melanine, een bruinzwart pigment.


 


Enige tijd geleden heb ik een aantal vragen beantwoord voor het Nederlands tijdschrift voor huidzorg (NTVH). De rubriek heet, 4 vragen aan…. Nu werden deze vier vragen aan mij gesteld. Misschien is vind je het leuk om te lezen.

 


Voor mij is het duidelijk. Ik heb een donkere huid. Dit is soms niet voor iedereen even helder. Maar wanneer heb je een donkere huid. De kleur is niet altijd de bevestiging. Het is eigenlijk heel simpel. Je huidskleur wordt bepaald door je biologische ouders, dus ook je voorouders. Als je een voorouder hebt die een etnische achtergrond heeft kunnen je genen DNA bevatten die je blanke huid net zo beïnvloeden als een donkere huid. Lees meer....

 


De meeste huidjes die ik in mijn praktijk zie, zijn vrouwen die klagen over een droge huid.

De klacht is altijd een trekkerig gevoel terwijl ze zich gek smeren met de duurste crèmes of dat de huid ontzettend jeukt en bij aanraking erg gevoelig is.

Ja, dat is een droge huid, deze klachten horen bij dit huidtype. Een droge huid is altijd gevoelig vooral voor zeep producten, kou, warmte, parfum gerelateerde producten en andere agressieve invloeden van buitenaf. Zelfs een zoutbad in de sauna kan een allergische reactie veroorzaken.

Hoe ontstaat een droge huid?

Het is eigenlijk vrij simpel. Naast een erfelijke droogheid is de droge huid oorzaak van het wegpoetsen van de natuurlijke vetlaag. Deze vetlaag bestaat uit verschillende stoffen die door de talg- en zweetklieren wordt voorzien.

Hoe wordt dit in het lichaam geregeld?

Ons lichaam is een geoliede fabriek, dat tot in de kleinste details in elkaar past en onderlinge samenwerkingen heeft met zijn organen, weefsels en cellen.

De zuurgraad en NMF

De huid heeft een gebalanceerde zuur mantel om een optimale bescherming te geven. De zuurmantel wordt uitgedrukt in pH wat staat voor zuurgraad. Een goede pH ligt op 5/5,5. Hoger zal de huid uitdrogen en bij een lager niveau is de huid een perfecte habitat voor ziektekiemen. De Natural Moisturising Factor is de graadmeter voor de natuurlijke vochtbalans of vochtigheidsgraad van de huid.

Beide systemen komen tot stand door stoffen die voortkomen uit de zweet- en talgklieren in het onderste bindweefsel. Deze stoffen hebben een vocht aantrekkende en vocht opnemende functie. Door de tekorten ontstaan de verschillende huidtypes. We kennen de droge, vette en combinaties hiervan, vanwege de hoeveelheid water en vet verlies. Het is daarom handig om te weten welk huidtype je bent. Dit is niet altijd voor iedereen even gemakkelijk om dit exact te weten.  Maar het is de basis voor de onderhoud van je huid.

Een droge huid zul je niet snel zien bij de man, vaak alleen rondom de ogen. Bij mannen is onder invloed van het hormoon testosteron de talgklieren actiever en hebben ze een grotere poriën.

Vochtarm en vetarm

Risico factoren zoals; kou of airconditioning hebben veel invloed op het vochtverlies. Een vochttekort (dehydratatie) kan bij iedereen voorkomen, het maakt niet uit of je een normale, gecombineerde of vette of vetarme huid hebt.

Verzorging van binnen en buiten

Gepaste verzorgingsproducten zijn essentieel, maar soms is verzorging van binnenuit ook nodig. Het lichaam heeft vetzuren nodig, die het zelf niet kan aanmaken. Via onze voeding moeten we het binnen krijgen en eventueel als extra ondersteuning supplementen.

Ik smeer mijn huid in de wintermaanden naast mijn reguliere crème ook in met een plantaardige olie zonder parfum en extra toevoegingen. Het geeft mij extra bescherming tegen de kou, maar ook tegen extra vochtverlies. Daarnaast neem ik dagelijks omega3 olie in. Mijn huid blijft zo lekker soepel en zacht. Wat een nadeel kan zijn is dat je gezicht even glimt. Tja. Je kan niet alles hebben!

Een vochtarme huid heeft een aantal kenmerken:

  • fijne nerfjes die in de huid zichtbaar zijn (craquelé) net als een oud schilderij
  • trekkerig gevoel en/of schilfertjes,
  • raakt al bij het aanraking of wrijven geïrriteerd
  • gebrek aan soepelheid en elasticiteit
  • vroegtijdige kraaienpootjes en rimpels. - Bij jongeren zal het lijden tot een huid die barstjes vertoond, droogte rimpels of ernstig huidaandoeningen. De oudere huid verliest haar elasticiteit en de huid wordt stugger.

Gevolgen door vochtverlies

  • jeuk, waardoor de huid door het krabben kapot gaat
  • zwelling
  • roodheid
  • stug
  • de huid voelt ruw

Goede ingrediënten voor een droge huid:

  • Allantoïne verzacht en kalmeert de gevoelige huid.
  • Ureum helpt droge schilfertjes op de droge huid verdwijnen.
  • Vitamine B3/Niaciamide heeft een veelzijdige dekking. Het kalmeert, is ontstekingsremmend en reguleert de talgproductie.
  • Glycerine vermijdt het uitdrogen van je huid.
  • Hyaluronzuur heeft een enorme vocht bindend vermogen en zorgt daardoor voor hydratatie en volume in de huid.
  • Panthenol/provitamine B5 kalmeert een onrustige rode huid.

7 Tips:

Onderzoek welke producten je nodig hebt. Vraag of je het product voor aankoop kunt testen smeer dan een beetje op de huid tussen de onder en bovenarm. Bij een overgevoelige reactie zal dit al na een aantal minuten zwellen, rood worden of gaan jeuken.

  • Was de huid met lauwwarm water. Gebruik geen zeepproducten. Een milk is de beste reiniger voor een droge huid.
  • Dep je huid met schone droge handdoeken.
  • Smeer je huid in met een vettige bodylotion of badolie in.
  • Mix je bad met wat olie.
  • Vermijd producten met geur en alcohol.
  • Vermijd producten met hoge concentraties fruitzuren op een droge schrale huid.

Ga bij een heftige reacties altijd even langs bij een (huid)arts of schoonheidsspecialist, Misschien ben je gevoelig geworden voor een niet eerder opgemerkte allergie, psoriasis of eczeem. Hoe eerder je erbij bent hoe sneller het aangepakt kan worden.


Onhandig met make-up!

Ik ben niet zo handig met het aanbrengen van oogschaduw bij mezelf. Het bij een ander aanbrengen is geen probleem. Ik eindig altijd met oogschuw poeder op mijn wangen, in ieder geval op plekken waar het niet hoort.

Op een gegeven moment heb ik al trens en wijze adviezen opzij gegooid en gekeken, wat past bij mij?! Ik heb niet zo een behoefte aan veel make-up. Mijn make-up bestaat uit mijn gezichtsverzorgingsproducten, foundation, mascara, lipgloss en lipstick. “En vaak niet eens in deze volgorde. Foundation, mascara en lipgloss/ lipstick zijn mijn basis. Al voordat ik huidspecialiste was vond ik het aanbrengen van make-up lastig. Het vinden van de juiste foundation en concealer was altijd zoeken en het moest vooral niet plakken. Voor de getinte en donkere vrouw was er niet zoveel. Nu speelt de markt er aardig op in.

Na een aantal workshops bijgewoond te hebben kwam ik in aanraking met de minerale make-up van beMineral. Ik was meteen fan. In dit merk heb ik als donker getinte vrouw eindelijk de kleur foundation gevonden, die bij mij past. Gedurende de seizoenswisselingen mix en match ik de verschillende kleuren bij elkaar tot ik de beste kleur gemengd heb voor dat moment..

Ik gebruik van de foundations Tan, medium Dark en Dark en met foundation light, licht ik de boel op als het nodig is. De concealer medium gebruik ik onder mijn ogen, omdat ik sinds mijn overgang merk dat het deel onder mijn ogen wat dieper is gaan liggen. Ik heb altijd last van tranende ogen als ik in de zon kijk of als het koud is, andere mascara’s waren branderig of liepen uit. Met de mascara van beMineral heb ik daar geen last meer van. Om mijn wimpers meer volume te geven gebruik ik een volume primer. Sinds kort durf ik af en toe mijn lippen te laten zien met de Colar Red jumbo lipstick of de Black Berry smoothie.

 Dit jaar ga ik voor de feestdagen weer oefenen om iets verder te gaan dan mijn daily routine. Ik ga proberen om mijn eyeshadow techniek te verfijnen en heel misschien laat ik het zien.

Wat heb je nodig;

  • Penselen  voor de ogen en het aanbrengen van de foundation.
  • Foundation in een iets lichtere tint dan je eigen kleur
  • Concealer hetzelfde als de foundation
  • Donkere en lichte oogschaduw
  • Mascara
  • Eyeliner potlood of liquid liner

Hoe ga je aan de slag?

  1. Begin met het aanbrengen foundation rondom de ogen en wrijft het zoveel mogelijk over de wangen uit.
  2. Beng je lichte oogschaduw op het gehele ooglid aan
  3. Maak een oogpotlood lijntje aan van de buitenste ooghoek naar de binnenste ooghoek
  4. Doe dit ook op onderste ooglid
  5. Vervaag de lijntjes naar binnen toe
  6. Breng vanaf de buitenste ooghoek de donkere oogschaduw aan en volg de arcadeboog naar de binnenste ooghoek
  7. Doe dit ook bij het onderste ooglid
  8. Eventueel kun je  met een lichte kleur een kleuraccent in de binnenste ooghoek geven
  9. Breng de mascara aan met of zonder primer

Leef je uit met verschillende kleuren en kijk waar jij je goed bij voelt. Ikzelf ga niet met trends mee. Ik gebruik wat bij mij past en waar ik me goed bij voel. Jarenlang durfde ik mijn lippen niet rood te maken Nu ik 60+ ben durf ik het pas.

Doe de dingen die je leuk vindt en wanneer je er klaar voor bent!


Glad en roze.

Dermabrasie is een methode om de onregelmatigheden van de huid en littekens minder zichtbaar te maken. Bij dermabrasie wordt letterlijke en figuurlijk de huid tot in de diepste laag afgeschaafd (abrasie). Dit kan alleen door plastische chirurgen worden uitgevoerd, is dus een medische ingreep.  Met een snel ronddraaiende staalborstel met diamantkorrels schaven ze de huid weg. Na de behandeling kun je veel pijn ervaren, want ze schaven de tot bloedens aan toe. De huid is hierna infectiegevoelig en vraagt goede nazorg. 

Na een dermabrasie behandeling loop je het risico dat je pigmentafwijkingen gaat vertonen. Soms is er een kleine kans dat je huid zelfs pigmentatie verliest. Je gaat opvallende lichte vlekken zien. Deze kunnen met de tijd verdwijnen. Een andere complicatie die op kan treden is dat je huid opvallende groeven of littekens krijgt als er te diep is gegaan met de dermabrasie.

Het verwijderen van dode huidcellen is niet iets van de laatste honderd jaar. Tot 1500 v.C. maakten de Egyptenaren hun huid gladder met honing of andere middelen die toen voor handen waren om de huid te schuren.

Begin jaren tachtig kwam het eerste Microdermabrasie apparaat op de markt. Het werd nu ook voor de schoonheidsspecialistes mogelijk om sneller en meer dode huidcellen tegelijkertijd van de huid te verwijderen.

De schoonheidsspecialistes gebruiken twee verschillende opties; 

A. Een apparaat met een vaste diamant kop die de huid licht vacuüm trekt. Met de kop maakt de schoonheidsspecialiste ronddraaiend bewegingen over de huid.

B. Een apparaat met micro kristallen. De kristallen ketsen met hoge snelheid tegen de huid aan en tegelijkertijd wordt de huid licht vacuüm gezogen. Het effect is dat de huid mooi roze kleurt en gladder aanvoelt. 

Beide apparaten doen hetzelfde. Maar het is belangrijk dat ze beide op de juiste manier worden ingezet. Nog steeds is het een van de favoriete behandelingen in de schoonheidssalon. Om de doodeenvoudige redenen dat de apparaten niet al te groot zijn. En na één behandeling is er al verbetering van de huidstructuur te zien en het is bijna pijnloos.

Waarom zeg ik bijna?

Niet iedereen heeft dezelfde pijngrens. Het voelt op sommige plaatsen schrijnend aan alsof je met iets scherps over je huid heen wrijft, maar dit gevoel is maar heel even. Met de juiste nazorg zijn de ongemakken goed in toom te houden.

Gracieus heeft gekozen om te werken met de microkristallen. Het behandelen gaat op gecontroleerde wijze en op maat, wat heeft jouw huid nodig?  Op basis van de huid conditie zet ik meer of minder kristallen in. Hiermee kan ik zandstralen (extra peeling) of de huid polijsten (zachte methode).

Kies je voor een (micro)dermabrasie behandeling?

8 Tips:

Kies je voor een (micro)dermabrasie behandeling?

  1. Laat je hierin goed adviseren door je behandelde arts of huidspecialiste.
  2. Schrijf je vragen van tevoren op om niets te vergeten.
  3. Neem altijd iemand mee, twee horen er meer dan één.
  4. Vraag wat je voor, tijdens en na de behandeling wel en niet mag doen.
  5. Ga na wat voor nazorg er geboden wordt.
  6. Neem bedenktijd om na te gaan of dit echt is wat je wilt. Zijn er nog andere mogelijkheden, vraag dit na?
  7. Als er gratis een intake of adviesgesprek wordt aangeboden, maak er gebruik van. Het kost alleen tijd.
  8. Bedenk van tevoren wat je verwachtingen zijn, zodat je niet teleurgesteld wordt.

Bindweefselmassage

Bindweefselmassage is een methode die op bijna iedereen toegepast mag worden. Het stimuleert  de doorbloeding van de huid en zet de huidcellen aan om collageen en elastine aan te maken. De huid verstevigd en krijgt een gezond uiterlijk.

Om optimaal te profiteren van de voordelen van deze behandeling:

Te starten met een kuur van 6 tot 10 behandelingen  (1 per week)

Onderhoudsbehandelingen 1x per maand

Binnenkort meer hierover.

Melasma

Melasma is ook bekend als chloasma of het zwangerschapsmasker

Bij melasma maken de pigmentcellen in je huid meer kleur aan dan normaal. Ze draaien  overuren. Verschillende dingen kunnen ervoor zorgen dat deze cellen meer kleur maken bij melasma. Bij melasma zijn het de hormonen, die de overproductie van pigment activeren. Zij regelen de verwerking en allerlei fysiologische processen en regulering van stoffen in je lichaam. Zo hebben ze ook invloed op het stofje melanine, een bruinzwart pigment.

Waarom deze overproductie plaats vindt tijdens deze hormonale veranderingen is niet bekend.