Mooi rood hoeft niet altijd mooi te zijn!

Mooi rood hoeft niet altijd mooi te zijn!

Rosacea of couperose

Een gezonde rode blos met rode aderen is het begin van een ernstig huidprobleem...

Een rode blos die maar niet verdwijnt kan het begin stadium zijn van couperose met gevolg rosacea.

Het is een huidprobleem dat ernstige vormen kan aannemen. Helaas wordt het vaak niet herkend of erkend als een huidprobleem. Rosacea begint heel onschuldig en wordt zelfs gezien als een gezonde blos op de wangen. Mannen en vrouwen vanaf 30 jaar met een lichte huid krijgen te maken met deze huidaandoening. Maar hier ontstaat en verschuiving. De symptomen treden nu al op jongere leeftijd op. Dit komt omdat Nederland een brommer en fietsland is en onze jeugd al op zeer jonge leeftijd beginnen alcohol en roken.   

Hoe kom je eraan?

De oorzaak van rosacea is niet bekend. Het is een huidaandoening die vaker voorkomt dan wordt gedacht. Rosacea uit zich op de wangen, neus, voorhoofd en kin. Wat er gebeurt is dat er bloedvaten uit een bestaand bloedvat groeien, die geen uiteinde hebben. Hierdoor ontstaat er onderhuids een chemisch proces. Het gevolg is dat het bloed geen uitweg heeft en blijft stilstaan, waardoor er onderhuidse ontstekingen ontstaan. Vergelijk het met een stilstaand beekje! Het beekje slibt dicht door alg en gaat stinken.

Het begint met blozen, dit kan veroorzaakt worden door emoties. De bloedvaten gaan verder openstaan zodat de adertjes goed zichtbaar worden en duidelijke aan de oppervlakte van de huid te zien zijn.  De huid is constant rood, heeft zichtbare adertjes op de wangen en neus. Dit begin stadium noemen we couperose. In een gevorderd stadium ontstaan er onderhuidse ontstekingen die pijnlijk en soms een jeukend gevoel kunnen geven. De klachten worden onder ander getriggerd  door warmte, cosmetica, huidverzorgingsproducten, geneesmiddelen, sterk gekruid voedsel, alcohol, roken, snel wisselende temperatuurverschillen en extreme kou.

Vervorming

Rosacea is een huidprobleem dat pieken en dalen kent, en dit kan je tot wanhoop drijven. De huid kan pijnlijk aanvoelen, met zichtbare rode / paarse aderen (couperose), is schilferig, droog en vochtarm. In de ernstigste vorm ontstaat er een zwelling van de huid met opgehoopt vocht in combinatie met bloed, soms zelfs met lelijke pukkels met een gele kop en vervormde neus, wat gaat lijken op een aardbei. Een dergelijke vervorming komt door de toename van bindweefsel. Deze vervormingen voelen hard en knobbelig aan, en komen voor op de neus, de wangen, de kin en het voorhoofd. Soms gaat rosacea ook gepaard met eczeem of migraine.
 

rosacea-purmerend

Oogafwijkingen

Rosacea kan zulke ernstige vormen aannemen dat zelfs de ogen worden aangetast. De oogleden, het hoornvlies en het bindvlies kunnen gaan ontsteken, waardoor de ogen enorm rood worden. De klachten zijn branderige, tranende of droge ogen.

Hoe kom je ervan af?

Tot een bepaald stadium is rosacea nog goed te behandelen.

Je kunt de huidafwijking goed behandelen met de ultrasound. Deze behandeling is vooral gericht op het ontgiften van de huid. Je kan producten gebruiken die zich specifiek richten op het verminderen van de roodheid en de groeistop van aderen. Het resultaat is dat de zwelling en de roodhuid van de huid vermindert.

Het voordeel hiervan is een mooie huid, die beter bestand is tegen invloeden van buitenaf.

Als je twijfelt en niet zeker weet of je couperose of rosacea hebt? Laat er dan een keer naar kijken door de huisarts of huidspecialist/schoonheidsspecialiste.