Medische pedicure

Risicogroepen

De medische pedicure is gespecialiseerd in het behandelen van risicovoeten. Risicovoeten zijn voeten die door of na een ziekte het risico lopen op complicaties. Specifieke aandoeningen hiervoor zijn diabetes, reuma, de oudere voet of een spastische voet.

Diabetes mellitus – DM (suikerziekte)

Diabetes is een ziekte waarbij de bloed glucose te hoog is. Een van de oorzaken is dat de alvleesklier te weinig insuline produceert. Ook ka het zijn dat dat de werking van de insuline geblokkeerd zijn door een defect of beschadiging van de cel receptoren.  Complicaties die kunnen optreden bij DM zij onder anderen; verminderde bloedtoevoer, uitval van zenuwen, gevoeligheid voor infecties, risico op wondjes die slecht genezen. Ruim 10% van alle diabetisch patiënten heeft complicaties aan hun voeten als gevolg van diabetici.

Reuma

Reuma is vaak te herkennen aan ontstekingen, vergroeiingen, stijfheid, verandering van de stand van de voet en verandering van onderhuidse huidweefsel. Voor iemand met reumatische klachten is het noodzakelijk om regelmatig een pedicure te bezoeken die kennis heeft van deze aandoening en op de hoogte is van de gevolgen.

Oudere Voet

Bij ouderen komen vaak standafwijkingen van de voet en tenen voor. Het looppatroon verandert, waardoor er drukplekken ontstaan.  Een deskundig voetonderzoek en de juiste adviezen zorgen ervoor dat de oudere cliënten nog lang kunnen genieten van gezonde voeten.

Spastische voet

Een spastische verlamming is een verlamming, waarbij de spierspanning permanent is verhoogd. De spieren bevinden zich in krampachtige toestand. Door de constante spierspanning zijn de spieren constant samengetrokken. Hierdoor raken de spieren overprikkeld,  zodat de voeten in een gebogen stand gaan staan.  De afwikkeling van de voet is vaak het tegenovergesteld van de gezonden voet.

Oncologische voet

Door het ondergaan van chemotherapie ontstaan er complicatie aan de handen en de voeten.  Kenmerken zijn rode vlekken, tijdelijk geen goed gevoel hebben, pijn, opgezet zijn, nagels verkleuren of er komt vuil (pus) onder de nagels vandaan.

Zorgverkeraar

Bent u aanvullende verzekerd? Bent u diabetes- of reumapatiënt, dan is een gedeeltelijke of gehele vergoeding mogelijk via een aanvullende verzekering. De hoogte van de vergoeding verschilt per maatschappij en per polis. Via je zorgverzekeraar kun je nagaan of de pedicure behandeling in aanmerking komt voor vergoeding.