Boost je welzijn!

" Doe nu een gratis vitamine D test inclusief een consult en ontvang  vitamine D-supplementen voor 60 dagen cadeau. Ontdek jouw vitaliteit met onze deskundige begeleiding. Maak vandaag nog een afspraak!"

De stille epidemie

Wereldwijd hebben mensen een tekort aan vitamine D, en het gekke is dat de meesten van ons dat niet eens weten. Hoe komt dat? Nou, onze levensstijl, waar we wonen en zelfs onze huidskleur spelen een grote rol in hoe goed ons lichaam vitamine D kan aanmaken en opnemen. Het is een beetje zoals een persoonlijk gezondheidsgeheimpje. Maar goed nieuws: we kunnen eigenlijk vrij makkelijk bijhouden hoe het ervoor staat met ons lichaam en de nodige verbeteringen aanbrengen, vooral als het om vitamine D gaat.

Waarom hebben zoveel mensen tegenwoordig een vitamine D-tekort? Nou, gebrek aan zonlicht gedurende het hele jaar en de risico's verbonden aan te veel zon zijn twee grote redenen. Daarnaast wonen in de stad, binnen werken, wat we eten (of juist niet eten), onze leeftijd, huidtype en gewicht hebben allemaal invloed op hoe goed ons lichaam vitamine D kan opnemen. En omdat vitamine D super belangrijk is voor ons, zou het bijhouden van onze vitamine D-status een vast onderdeel moeten zijn van onze gezondheidsroutine.

Risicofactoren bij een vitamine D tekort

  • Te weinig blootstelling van zonlicht in de periode april tot september
  • Zwangere moeder met een vitamine D tekort, leid tot zwakke botten van het ongeboren kind, maar is ook nadelig voor de moeder zelf.
  • Donkere huidskleur
  • Overmatig gebruik van zonnebrandcrème
  • Leeftijd – een oudere huid maakt minder vitamine D aan
  • Niet genoeg eten van vette vis zoals: makreel, sardientjes, zalm haring, maar ook paddenstoelen die aan zonlicht zijn blootgesteld.
  • Geen of te weinig vitamine D supplementen innemen
  • Te lage calcium in
  • Sterke overgewicht BMI >30

Wat zijn de veelvoorkomende symptomen van een vitamine D-tekort?

Hier zijn enkele aanwijzingen die u in de gaten moet houden:

Veel mensen met een vitamine D-tekort ervaren geen uitgesproken symptomen, en als er symptomen zijn, zijn ze vaak vaag en veranderen ze in de loop der tijd. Daarom is het cruciaal om uw vitamine D-bloedspiegels te laten testen als u het vermoeden heeft dat u een tekort heeft. Dit is vooral belangrijk in regio's waar de zon niet het hele jaar door schijnt, zoals in de noordelijke delen van Europa.

Bot erosie

Traditioneel wordt vitamine D-tekort geassocieerd met aandoeningen waarbij botten verzwakt en misvormd kunnen raken. Deze aandoeningen treden op omdat vitamine D een cruciale rol speelt bij de opname van calcium uit voedsel, wat essentieel is voor de botgezondheid. Maar het belang van vitamine D reikt veel verder dan onze botten.

Wil jij ook graag weten of je voldoende viamine D binnen krijgt? Testen is het begin van een tijd waar jij beter inzicht krijg in je gezondheid.