Rosacea: Ook een Zorg voor de Donkere Huid

Rosacea staat vaak bekend als een huidaandoening die vooral mensen met een lichte huid treft. Maar wist je dat rosacea óók voorkomt bij mensen met een donkere huid? Sterker nog: steeds meer onderzoeken tonen aan dat rosacea lang niet alleen een ‘lichte huid’-probleem is. Mensen met een Latijns-Amerikaanse, Aziatische of Afrikaanse achtergrond kunnen net zo goed rosacea ontwikkelen — maar het wordt bij hen vaak laat of zelfs helemaal niet herkend.
Waarom wordt rosacea bij een donkere huid zo vaak gemist?
Bij mensen met een lichte huid valt roodheid meestal snel op. Bij een donkere huid is dat anders: roodheid presenteert zich soms meer als een bruine of paarse gloed. Ook gesprongen bloedvaatjes, die vaak een duidelijk kenmerk zijn van rosacea, zijn door het hogere pigmentgehalte veel moeilijker te zien. Daardoor lijkt het soms alsof er weinig aan de hand is, terwijl de huid wél last heeft.
Rosacea wordt bovendien nogal eens verward met acne. Vooral als er bultjes en puistjes zichtbaar zijn, wordt snel aan jeugdpuistjes gedacht. Maar let op: rosacea kent géén mee-eters (comedonen), wat een belangrijk onderscheidend kenmerk is. Er zijn verschillende vormen van rosacea, en die kunnen zich in fases ontwikkelen.
De vier bekende fases van rosacea:
Fase 1 – Flushes en roodheid
Plotselinge blosmomenten, vooral op wangen en neus. Kan tijdelijk zijn, maar keert steeds terug.
Fase 2 – Bultjes en puistjes
De huid blijft continu rood en vertoont ontstekingen. Wordt vaak verward met acne.
Fase 3 – Verdikking van de huid (phymateuze rosacea)
Vooral op en rond de neus, maar ook op het voorhoofd. De huid wordt dikker, stugger en onregelmatiger. Dit stadium wordt vaker gezien bij mannen. Vroeger werd dit à la stereotype ten onrechte gelinkt aan overmatig alcoholgebruik, terwijl het gewoon een gevolg is van onbehandelde rosacea.
Fase 4 – Oogrosacea
Droge, geïrriteerde, rode ogen en soms zichtproblemen. Ook dit komt vaker voor dan men denkt.
Wat nog vaak over het hoofd wordt gezien.
Bij mensen met een donkere huid komt het regelmatig voor dat huidproblemen worden behandeld met steroïdecrèmes — bijvoorbeeld bij eczeemklachten. Maar wat als het geen eczeem is? Overmatig gebruik van deze middelen kan leiden tot zogeheten steroïde-geïnduceerde rosacea, met symptomen als branderigheid, roodheid en puistjes. Het afbouwen van deze crèmes, met de juiste begeleiding, is dan essentieel.
Ook het gebruik van bleekmiddelen of agressieve huidverzorging (helaas soms populair om pigmentvlekken te verlichten) kan de huid flink uit balans brengen en rosacea-achtige klachten veroorzaken of verergeren.
Iedereen kan rosacea krijgen.
Rosacea discrimineert niet – het komt voor bij alle huidskleuren, leeftijden en achtergronden. Het verschil zit 'm vooral in herkenning en diagnose. Daarom is het zó belangrijk dat ook mensen met een donkere huid weten waar ze op moeten letten. Vroege signalen serieus nemen kan voorkomen dat de aandoening zich ontwikkelt tot ernstigere vormen met langdurige schade.
Herken jij klachten zoals aanhoudende roodheid, puistjes zonder mee-eters, of last van branderige, gevoelige huid? Twijfel je tussen acne of iets anders? Neem dan gerust contact met me op. Als huidspecialist kijk ik graag met je mee en stel ik een persoonlijk behandelplan voor je op — passend bij jouw huidtype en levensstijl.
Want gracieus oud worden begint met het herkennen en respecteren van wat jouw huid nodig heeft.