Ken je dna

Ken je dna

Voor mij is het duidelijk. Ik heb een donkere huid. Dit is soms niet voor iedereen even helder. Maar wanneer heb je een donkere huid. De kleur is niet altijd de bevestiging. Het is eigenlijk heel simpel. Je huidskleur wordt bepaald door je biologische ouders, dus ook je voorouders. Als je een voorouder hebt die een etnische achtergrond heeft kunnen je genen DNA bevatten die je blanke huid net zo beïnvloeden als een donkere huid. Lees meer....

 

Tegenwoordig is het belangrijk om te weten wat je etnische achtergrond is om complicaties na een behandeling zoveel mogelijk uit te sluiten. Helemaal voorkomen is dit niet, want het is natuurlijk ook afhankelijk of de client alle relevante informatie heeft gegeven. En is de cliënt therapie trouw na een behandeling.

Het bepalen van je huidtype is niet meer zo simpel als vroeger. Onze samenleving is een grote meltingpot van verschillende etnische achtergronden, die zich hebben vermengd met de originele bewoners. Dit gebeurt overal in de wereld, hierdoor is het bepalen van je huidtype niet meer te kenmerken met een vette, droge, gecombineerde of normale huid. Maar waar ben je geboren en of wat is je achtergrond. 

Voor mij is je afkomst van belang. Met deze informatie zorg ik ervoor dat je geen complicaties kan oplopen na een behandeling. Ook is het voor jou goed te weten wat jouw donkere of getinte huid nodig heeft.

ken-je-dna

In de zorg en dermatologie is er een onderverdeling gemaakt op basis van afkomst. Komen jij of je voorouders uit de volgende landen is de kans op complicaties vaak het groots als je in Nederland woont. Het land van herkomst met de minste complicaties staan onder aan de lijst. 

  • Centraal, Oost, West Afrika (5)
  • Eritrea en Ethiopië (5)
  • Arabië, Noord Afrika, Midden Oosten (5)
  • Sefardische Joden (voorouders afkomstig uit Spanje en Portugal) (4)
  • Chinees, Japan, Korean (4)
  • Thai, Vietnamese (4)
  • Filipijnen, Polynesië (4)
  • Centraal /zuid Amerikaans Indianen (4)
  • Mediterranen, zuid Europa (4-3)
  • Inheemse Amerikaanse indianen (3)
  • Noord Europa (2-1)
  • Scandinavië (1)
  • Keltisch (1)

De cijfers tussen de haakjes geeft de score aan op basis van etniciteit van ouders en grootouders. Hoe hoger het cijfer hoe gevoeliger de huid. Deze lijst verteld eigenlijk niet veel, maar je kunt het wel gebruiken om te weten hoe gevoelig je huid kan zijn. Het is waardevolle informatie bij het zoeken naar informatie voor je huidverzorging of bij het kiezen van cosmetische behandelingen. Ken je afkomst en onderzoek hoe jij je huid in goede conditie kunt houden en weerbaar kunt maken voor het land waarin je woont.

 

Tien tips

  1. Voorkom uitdroging van de huid
  2. Investeer tijd in het vinden van een bij jou passende moisturizer
  3. Gebruik geen parafine of petroleumhoudende producten.
  4. Gebruik een zonbeschermer als je getint bent
  5. Vermijd bepaalde chemische peelingen, die niet geschikt zijn voor de getinte/donkere huid
  6. Vermijd microdermabrasie behandelingen
  7. Gebruik een keer per week een enzymatische peeling
  8. Zorg voor een goede dagelijkse dosering vitamine D
  9. Lees de bijsluiter van je medicatie, deze kunnen soms ervoor zorgen dat je huid gevoeliger wordt voor Uv licht.
  10. Hou je vitamine D spiegel in de gaten. Zorg dat deze op peil blijft. Een donkere huidtype heeft zeker een dubbele dosis nodig dan een blanke huid.