Couperose & Rosacea

Couperose is vervelend. Je gezicht is continu  roodgekleurd of wordt heftig rood bij alleen wrijven van de huid.  Maar couperose kan behandeld worden!

Wat is couperose?

Couperose is als iemand veel, zeer kleine adertjes (haarvaatjes) in de huid heeft (voornamelijk op de wangen), deze verdwijnen niet vanzelf.

De temperatuur in de huid word geregeld door het verwijden van de haarvaatjes bij een koude of warme omgeving. Bij warmte verwijden ze en bij koude vernauwen de bloedvatwanden. Dit mechanisme zorgt, reguleert ons lichaamstemperatuur. Als we het warm hebben kan de huid afkoelen  en als we het koud hebben houd het de warmte vast. Bij couperose is dit mechanisme van verwijden en vernauwen verstoord. Er gebeuren enkele dingen, de vaatkleppen gaan minder goed werken, waardoor de adertjes altijd aan de oppervlakte van de huid zichtbaar zijn. Het komt meestal voor op wangen, neus en kin, maar soms ook op grote delen van het gezicht en/of decolleté.

Oorzaken

Waardoor couperose precies veroorzaakt wordt is niet bekend, erfelijkheid speelt hierbij zeker een rol. Soms is couperose het gevolg van rosacea, maar het kan ook gewoon spontaan ontstaan. Wat wel is vastgesteld dat het vooral voorkomt bij mensen met een lichte huidtype. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd zijn er vatbaar voor.

Overeenkomst en verschillen

Couperose komt voor bij vrijwel alle mensen met rosacea, soms al in een vroeg stadium, bij de ander als “rest”verschijnsel. Tegelijkertijd is het niet zo dat iemand met couperose per se ook rosacea heeft.

 Het hebben van couperose en rosacea is vervelend. Je gezicht is de hele dag roodgekleurd. Vaak zijn je neus, wangen, voorhoofd en een gedeelte van je kin aangetast. Maar couperose en rosacea kunnen behandeld worden!

Chronische huidaandoening

Rosacea komt dan ook op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes (acne); meestal niet voor het dertigste jaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er vaak last van. Bij mannen komt het minder vaak voor, maar soms in zeer ernstige vorm , waarbij de neus ernstig misvormd is door woekering va het bindweefsel.

Het is een huidaandoening waarbij de huid wordt overheerst door overmatige roodheid en soms zelfs met puistjes. Het wordt daarom ook wel “acne rosacea” genoemd, maar het heeft met acne eigenlijk weinig te maken. Daarnaast heeft deze huid vaak onderhuidse ontstekingen die pijnlijk of overmatig jeuk kunnen veroorzaken.

Oorzaken

Wat rosacea precies veroorzaakt is niet duidelijk, alhoewel erfelijkheid zeker een rol speelt. Wat  rosacea kan verergeren is:

Voeding en levensstijl

Sterk gekruid of (te) warm eten. Warme dranken en alcohol zorgen voor een tijdelijke verwijding van bloedvaatjes, net als chocola, cafeïne, zuivel en zeevruchten. Ook stress verwijdt de bloedvaten, met roodheid tot gevolg. Roken onttrekt vitamine C aan de huid, wat het bindweefsel verzwakt. Sport geeft een verhoogde druk op de bloedvaten.

Verzorgingsproducten

Verzorgingsproducten die niet op jouw couperose of rosacea huid zijn afgestemd bevatten vaak huid irriterende stoffen, zoals zeep, minerale oliën, alcohol en kunstmatige geur- en kleurstoffen. Ook (overmatig) peelen heeft een averechts effect; evenals acne producten, aangezien zij vaak eucalyptus, menthol of pepermunt bevatten. Kies zo veel mogelijk voor één merk en wissel niet te vaak, dit maakt de huid nog gevoeliger.