Acne

Om de huid soepel te houden en te beschermen tegen uitdrogen produceren de talgklieren  sebum (vet). Als de talgklieren teveel sebum/vet aanmaken raken de afvoergangen van de talgklieren verstopt. Er ontstaan dan witte bolletjes of zwarte puntjes (mee-eters). Als de talgklieren gaan ontsteken ontstaan er rode plekken met gele kopjes erop (puistjes). In ernstige gevallen kunnen er grote, pijnlijke knobbels of abcessen ontstaan. Wil je weten wat ik voor jou kan doen? Klik dan hier en maak een afspraak voor een gratis consult.

Oorzaken:

Erfelijkheid

In de ene familie komt nu eenmaal meer acne voor dan in de andere.

Puberteit

Een verstoord evenwicht tussen de hormonen onderling draagt  ertoe bij dat je acne krijgt. De talgklieren gaan meer sebum/vet aanmaken.

Hormoonschommelingen

Onder invloed van de menstruatie, zwangerschap, de overgang of stress kunnen de hormoonniveaus in het lichaam verstoord raken met een vette(re) huid en acne tot gevolg.

Bacteriën

Op je huid zitten altijd bepaalde bacteriën. Bij een vet huidtype kunnen ze sneller een infectie veroorzaken.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen acne veroorzaken of verergeren zoals geneesmiddelen tegen epilepsie, kalmeringsmiddelen of cortisone crèmes.

Verkeerde huidverzorgingsproducten en/of make-up

Te vette (oliehoudende) crèmes of make-up kunnen de poriën van de huid verstoppen en zo acne veroorzaken of verergeren.

Aanpak en productadvies

Aanpak van acne vraagt tijd. Resultaten zijn vaak te zien na een tot drie maanden of zelfs later. Het vraagt geduld en discipline. De juiste producten kunnen acne onderdrukken, maar de ‘bron’ niet wegnemen. Kies niet meteen voor te agressieve middelen, zij kunnen een averechts TEMPeffect hebben en de acne verergeren. Naar zwaarder geschut grijpen kan, indien nodig, altijd nog.

Kies voor milde, zeep- en alcoholvrije producten met ingrediënten die de huidbalans verbeteren. Agressieve producten hebben alleen maar een averechts effect!

Belangrijk is dat de gebruikte producten:

  1. de talgklieren niet verstoppen en voor een grondige verwijdering van onzuiverheden, overtollig vet en dode huidcellen zorgt.
  2. kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten bevat zoals arnica, kamille, azuleen, allantoïne.

Tips

  • Blijf zoveel mogelijk van puistjes af, hoe moeilijk ook. Bij krabben, knijpen en wrijven is de kans groot dat je blijvende littekens overhoudt. Laat het uitknijpen van puistjes en mee-eters over aan de schoonheidsspecialiste.
  • Vermijd massages en sauna’s, zij verhogen het ontstekingsrisico van evt. acne.
  • Blijkt een gekocht middel niet of nauwelijks te werken, blijf dan niet steeds andere middelen uitproberen, maar ga naar de schoonheidsspecialiste. Zij kan de huid op de juiste wijze van onzuiverheden ontdoen en de voor jouw huid meest geschikte producten adviseren voor thuisgebruik.